Ervaringen en behoeften rondom suïcide in de Jeugdzorgplus

Als suïcide en suïcidale uitingen je dag kleuren: wat doet dat dan met jou en mij?  Dit kwalitatieve onderzoek had als doel het krijgen van inzicht en kennis over de ervaringen en behoeften van jongeren en hulpverleners op leefgroepen waar suïcide-problematiek speelt. Het onderzoek levert een praktische bijdrage aan verbeteren van de zorg aan jongeren in de sector.  Onderzoeksvragen Wat gebeurt er op de groep als een jongere het niet meer ziet zitten en zich suïcidaal uit? Wat doet dat met de sfeer? Hoe reageren jongeren en professionals? Wat wordt gedaan en wat wordt achterwege gelaten? Wat vinden jongeren / hulpverleners daarvan? Ook de analyses van de interviews worden samen met ervaringsdeskundigen uitgevoerd. Methoden  Vanaf oktober 2019 werden interviews afgenomen met drie verschillende groepen: 1) jongeren van 12 tot 18 jaar; 2) hulpverleners binnen de JeugdzorgPlus; en 3) hulpverleners van de samenwerkende ketenpartners. Samenwerking met ervaringsdeskundigen Alle interviews werden samen met ervaringsdeskundigen uitgevoerd.

Regionale leernetwerken

Start: 03-09-2018   SWAG: SAMEN WERKEN AAN AMBULANTE GEZINSHULP Goede samenwerkingsrelaties van professionals met gezinnen, hun netwerk en met betrokken hulpverleners zijn belangrijke voorspellers voor het resultaat van hulp aan jeugdigen en gezinnen. Het realiseren van goede samenwerkingsrelaties is echter ingewikkeld.

Transformatie en outcome: Het verhaal achter de cijfers

Vanaf 1 januari 2015 wordt de jeugdhulp georganiseerd en gefinancierd door gemeentes. De effecten van deze transformatie worden gemeten en onderzocht met een landelijke set outcome-criteria. Maar wat zeggen deze cijfers? Deze vraag wil Inside Out beantwoorden met het project transformatie en outcome: het verhaal achter de cijfers.

Over de drempel: onderzoek naar het effect van de BeterAPP bij jongern in transitie

De BeterAPP    Veel jongeren verlaten op 18-jarige leeftijd de jeugdzorg of maken een andere vorm van transitie door (bijv. overgang in zorgtype). Deze fase is vaak belastend voor jongeren met psychische problemen, omdat bekende structuren wegvallen, er een toenemend beroep wordt gedaan op zelfredzaamheid en een steunend netwerk vaak ontbreekt.

Vraagwijzer cliëntenparticipatie

  METHODIEK Vraagwijzer cliëntenparticipatie in onderzoek Inside Out – Academische Werkplaats Jeugd Nijmegen   >>> download hier de vraagwijzer   De vraagwijzer is onderdeel van het magazine verschenen. Bekijk ook filmpjes over de vraagwijzer: [1] [2]    Wat is het? De vraagwijzer is een praktische handreiking voor onderzoekers en studenten om op een doordachte wijze met cliënten samen te werken in onderzoek.   Aanleiding Om het werk in de jeugdsector te verbeteren, is het belangrijk dat opvoeders en jeugdigen een stem hebben in onderzoek naar die jeugdsector.
Inside-Out - academische werkplaats jeugd Inside-Out - academische werkplaats jeugd