'Vraag gemeenten wat ze nodig hebben'

'Vraag gemeenten wat ze nodig hebben'

14 oktober 2015

Kennis voor gemeenten bij de transformatie Jeugd

De gemeente Zoeterwoude was eigenlijk nog niet zo bekend met de activiteiten van de regionale academische werkplaats jeugd. Pas op een dag waarop medewerkers van de werkplaats hun bezigheden presenteerden, leerde burgemeester Liesbeth Bloemen wat de werkplaats te bieden heeft. De burgemeester, ook portefeuillehouder Jeugd en Volksgezondheid, was verrast door wat zij die dag te horen kreeg. ‘En toen ze op het eind vroegen of gemeenten onderwerpen hadden waar ze graag onderzoek naar willen laten doen, ben ik daar op ingesprongen.’ 

Harde muziek

Het probleem dat Bloemen bij de Academische werkplaats Samen voor de Jeugd neerlegde, betrof de harde muziek die in jongerencentra, waaronder die in Zoeterwoude wordt gedraaid. Bloemen maakte zich ernstig zorgen om gevolgen daarvan voor het gehoor. Niet voor niets: uit het onderzoek dat door de werkplaats werd uitgevoerd, bleek dat een kwart van de jongeren al gehoorschade heeft opgelopen.

Van de jeugd

Bijzonder aan het onderzoek is dat het werd uitgevoerd voor en door jongeren zelf. Bloemen: ‘De onderzoekers werkten nauw samen met het bestuur van de jongerenvereniging Utopia. Zo werd het een project van de jeugd zelf.’ Resultaat: een decibelmeter met begrenzing, afspraken om het volume te beperken en jongeren die zich veel beter bewust zijn van de risico’s die ze lopen.

Wettelijke regels

Toch heeft Bloemen nog wel wat twijfels. ‘Het afgesproken maximum van 100dB is wat mij betreft nog echt te hoog. Bovendien vraag ik me af hoeveel jongeren daadwerkelijk oordoppen zijn gaan gebruiken. Ik denk echt dat hier wettelijke regels voor nodig zijn. Eigenlijk is het idioot dat die er niet zijn.’

Snel resultaat

Dat neemt niet weg dat Bloemen enthousiast is over de academische werkplaats. Vooral omdat deze kleine kortlopende projecten uitvoert die snel resultaat bieden. Wat haar betreft mogen de werkplaatsen zich nog wat beter in de gemeentelijke schijnwerpers zetten: ‘Vraag gemeenten wat ze nodig hebben. Uit mezelf zou ik niet zo snel naar een onderzoeksinstelling stappen, maar een directe benadering werkt wel. Investeer in bekendheid bij lokale bestuurders’.

> Terug naar `Nieuws`
Inside-Out - academische werkplaats jeugd Inside-Out - academische werkplaats jeugd