Jeugd- en Gezinssymposium: Trauma bij Jeugd

Jeugd- en Gezinssymposium: Trauma bij Jeugd

11 oktober 2012 

Presentaties

Overzichten van de gegeven presentaties kunnen hier worden verkregen.   

Vooraankondiging

Op donderdag 11 oktober 2012 organiseren de Radboud Universiteit Nijmegen en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen het 29e Jeugd- en Gezinssymposium. Het thema is dit jaar ‘Trauma bij Jeugd’. Het symposium vindt plaats in het auditorium van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (Laan van scheut 10 te Nijmegen), dat gelegen is op loopafstand van NS-station Heijendaal.

Thema
Het meemaken van schokkende of ingrijpende gebeurtenissen zoals een ernstig verkeersongeval, huiselijk geweld, een natuurramp of een oorlogssituatie, maar ook jarenlange mishandeling en vernedering, kan een langdurig nadelige invloed hebben op de verdere ontwikkeling van de betrokken jeugdigen. Maar hoe verloopt die invloed precies? Waar bestaat die invloed uit? Hoe kan het dat sommige jeugdigen er geen schade van ondervinden? Welke mogelijkheden voor behandeling zijn er? Op dit soort vragen zal tijdens het symposium worden ingegaan. Deelname aan het symposium is daarmee van toegevoegde waarde voor (ortho)pedagogen, kinder- en jeugdpsychologen en onderwijskundigen werkzaam in jeugdzorg en onderwijs. Ook voor beleidsmedewerkers van gemeentes, provincies en ministeries en voor wetenschappers die betrokken zijn bij onderzoek op gebied van jeugdzorg en onderwijs kan dit thema uiterst relevant zijn.

Dagindeling
’s Ochtends ligt de nadruk op het ontstaan van trauma’s en de gevolgen daarvan voor de verdere ontwikkeling. Prof. Frits Boer (emeritus hoogleraar  AMC Amsterdam), dr. Catrin Finkenauer (Vrije Universiteit) en prof. dr. Hans Grietens (Rijksuniversiteit Groningen) geven hierop tijdens hun lezingen hun visie en ervaringen.

In de middag zullen mogelijkheden voor behandeling aan bod komen, met speciale aandacht voor innovatieve methoden. Sprekers zijn dan dr. Roos Rodenburg (Universiteit van Amsterdam), dr. Elke Geraerts (Erasmus Universiteit) en prof. dr. Rutger Jan van der Gaag (UMC St. Radboud Nijmegen).

In aansluiting op iedere derde lezing vindt een discussie plaats, die wordt ingeleid door een referent uit de jeugdzorgpraktijk. Dr. Nel ten Haaf (Bureau Jeugdzorg Gelderland) zal in de ochtend deze rol op zich nemen en dr. Ignace Vermaes (De Hoenderloogroep) in de middag.  

Inschrijven
U kunt zich vanaf september inschrijven via onze website www.ru.nl/jeugd-en-gezinsonderzoek. De kosten voor deelname aan het symposium bedragen € 150,00 per persoon (dit is inclusief programmaboekje met samenvattingen, koffie/thee, lunch en aperitief). Deelnemers aan de Academische Werkplaats Jeugd Nijmegen krijgen een korting van 25% op de entree van € 150,00. Daarvoor dienen ze bij aanmelding op de website de code ACYN25 te vermelden.

Accreditatie
Net zoals vorig jaar vragen wij een accreditatieverzoek aan bij:
•        het NIP voor Kinder-en Jeugdpsychologen;
•        de NVO voor Orthopedagoog-Generalist.
Naar verwachting zal deelname aan het congres 3 registratiepunten opleveren.

Meer informatie
Radboud Universiteit Nijmegen: Diana de Ruiter/ Claudia Verhoeven, tel. 024-3612123 of e-mail d.deruiter@pwo.ru.nl  / c.verhoeven@pwo.ru.nl
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: Femke van den Krommenacker, tel. 024-3530385 of e-mail femke.vandenkrommenacker@han.nl

 

> Terug naar `Nieuws`
Inside-Out - academische werkplaats jeugd Inside-Out - academische werkplaats jeugd