Congres: Adolescenten, wat maakt het verschil?

Congres: Adolescenten, wat maakt het verschil?

10 oktober 2012

Vooraankondiging

Op woensdag 10 en donderdag 11 oktober aanstaande organiseert de Stichting Adolescenten Psychotherapie in samenwerking met de Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie het congres: “Adolescenten, wat maakt het verschil?”. Deborah Tharinger, Ben Furman, Justine van Lawick, Joost Hutsebaut en vele anderen zullenspreken over de therapeutische relatie met adolescenten.

Alice in Wonderland zei het al: “we all have won, we all must have prizes”. Alle psychotherapeutische methodieken zijn effectief en verschillen onderling nauwelijks qua effectiviteit. Dit uitgangspunt, onder andere onderzocht en beschreven door Duncan en Miller (2004), lijkt steeds meer onder de aandacht te komen. Verschillen in effectiviteit van behandelingen lijken vooral voort te komen uit de kwaliteit van de therapeutische relatie, cliënt feedback en afstemming van de methodiek op de cliënt. Hierdoor is de afgelopen tijd meer interesse gekomen voor deze variabelen en processen. Met dit congres willen wij stilstaan en onderzoeken welke variabelen en processen een onderscheidende rol lijken te spelen bij het therapeutisch contact met adolescenten. Vandaar “Wat maakt het verschil?”.

Zijn er methodieken die beter aansluiten bij het perspectief van veel adolescenten? Zijn er specifieke kenmerken van een psychotherapeut die adolescenten waarderen? Hoe kan cliënt feedback ingezet worden bij adolescenten? Hoe richt je je organisatie in zodat het aansluit op adolescenten en hoe werk je samen met een adolescent en zijn gezin tijdens het diagnostisch proces? Zijn deze zaken hetzelfde of anders voor niet westerse adolescenten, voor behandeling in een gedwongen kader, of wanneer er sprake is van een vroege psychose?

Kortom: wat is effectief in het werken met adolescenten?

 

Accreditatie

Accreditatie is voor beide dagen aangevraagd bij: de FGZP (voor klinisch psychologen), de NVvP (voor kinderpsychiaters), het NIP, de NVO, de VGCt, de NVRG.

  • Voor de pre-workshops op 10 oktober heeft de FGZP 4 accreditatiepunten gegeven.
  • Voor het congres op 11 oktober heeft de VGCt 5 accreditatiepunten gegeven.
  • Voor VKJP-supervisoren gelden deze dagen als 1 activiteit.

Inschrijven

De conferentie zal plaatsvinden in het Zaantheater in Zaandam (Nicolaasstraat 3, 1506 BB Zaandam). Schrijf u snel in voor de pre-workshop op woensdag en/of het congres op donderdag en maak gebruik van de verlengde vroegboekkorting. Als u zich nu online inschrijft voor het congres via vkjp.nl en betaalt voor 1 oktober, dan profiteert u nog van de vroegboekkorting.

Alle informatie over het congres en de pre-workshops kunt u vinden in het congresboekje dat u in de bijlage vindt. Tevens is er een bijlage bijgevoegd met een korte beschrijving van de lezingen/workshops.


> Terug naar `Nieuws`
Inside-Out - academische werkplaats jeugd Inside-Out - academische werkplaats jeugd